De methodes van jaren geleden zijn achterhaald en men komt er steeds meer achter dat het voor de hond en baas veel plezieriger is om te werken met beloningen i.p.v. correcties. Correcties komen meestal te laat en zijn niet hard genoeg zodat het onbegrijpelijk is voor een hond. Daardoor gaat de hond je wantrouwen en krijg je nooit de band met je hond die het zo fijn maakt om een hond te hebben. Positief gedrag levert hem een beloning op negatief gedrag levert helemaal niets op. Positieve trainingsmethode wil niet zeggen "vrije opvoeding". Een pup moet degelijk leren waar bij hun eigenaren de grenzen, normen en waarden liggen, en dat is voor ieder individu anders
De motivatie voor een hond moet sterk zijn. Je zult moeten zoeken wat voor hem de ultieme beloning is. Voor de meeste honden is dat een lekker hapje maar dit kan ook een spel zijn dus het is belangrijk dat je je pup leert spelen en iedere pup kan dit leren. Spel bevordert de band met je hond en als je hond op commando "los" kan laten en het "zit" en "af" commando beheerst krijg je "natuurlijk leiderschap" wat voor een hond heel belangrijk is en wat het hebben van een hond heel aangenaam maakt.
Sinds 1 maart 2008 ben ik lid van het APDT-BeNe - Association of Pet Dog Trainers for Belgium and the Netherlands. Tot deze trainers organisatie worden alleen hondenscholen toegelaten die trainen volgens hondvriendelijke en beloningsgerichte trainingstechnieken en na de beoordeling volgens de strenge gedragscode van de APDT-BeNe.
Naast de houding van de staart en oren hebben honden nog tal van communicatie mogelijkheden die voor honden onderling heel duidelijk zijn maar voor ons mensen moeilijk te zien zijn. Toch kun je je daarin trainen. Als je een commando geeft en je ziet dat de hond gaat gapen of langs de mondhoeken gaat likken betekent dit dat hij het commando niet begrijpt of dat hij zich bedreigt voelt doordat jij het commando te fors gegeven hebt, of je lichaamstaal iets uitstraalt waar de hond spanning door krijgt.
Met deze signalen duidt de hond aan dat hij stress heeft en conflict wil voorkomen. Tijdens de theorieavond kom ik hier uitgebreid op terug en tijdens de lessen zal ik jullie hierop attenderen. Het is belangrijk dat je de taal van de hond leert kennen zodat miscommunicatie zoveel mogelijk beperkt blijft.
Wil je meer weten over de signalen die honden laten zien om te communiceren kijk eens op you tube naar kalmerende signalen van honden.
en klik op onderstaande link.
Kalmerende signalen van Turid Rugaas, Hondencultuur van Jean Donaldson, uw hond trainen en opvoeden van Geert de Bolster.
Heb je belangstelling en wil je eens komen kijken kijk dan even bij Agenda. Daar staat precies aangegeven hoe laat welke cursussen zijn. Je bent van harte welkom samen met je hond.
In 2001 heb ik bij Martin Gaus de instructeurs cursus gedaan. Ik heb toen les gegeven op de hondenschool waar ik toen trainde en waar ik heel veel geleerd heb. In 2003 werd Dogbasics gestart met de bedoeling om alleen puppycursussen te geven. Later, nadat ik zelf behendigheid ben gaan doen met 1 van mijn eigen honden, leek het me leuk om mensen met hun pups de BASIS van behendigheid aan te gaan leren en daarom geef ik nu puppybehendigheid.
In 2006 heb ik bij Geert de Bolster (de Martin Gaus van Belgie) de cursus voor gedragsbegeleiding gedaan omdat ik meer wilde weten waarom honden doen zoals ze doen en wat je kan doen om probleem gedrag aan te pakken. Deze kennis gebruik ik om mensen behulpzaam te zijn met honden die probleem gedrag vertonen maar vooral ook om probleemgedrag zoveel mogelijk te voorkomen door tijdens de puppycursus eigenaren van pups een goede begeleiding te geven.
In 2010 heb ik bij Kynotrain de puppyspecialiatiecursus gedaan. Ik volg geregeld workshops om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.Want er is veel onderzoek over hondengedrag en ieder jaar zijn er wel nieuwe ontwikkelingen.
Ik heb een poosje free lance gewerkt bij Bulters-Mekke assistence dogs.
Bij Dogbasics kun je terecht voor individuele begeleidingen. Dit kan zijn op het gebied van gehoorzaamheidscursussen maar ook begeleiding in de opvoeding of voor een bepaald probleem wat je zelf met je hond ervaart b.v. de hond komt niet als hij geroepen wordt, hij trekt aan de lijn, je hebt weinig tot geen contact met je hond of je hebt een hond die doof is en die je toch de basis commando's wil leren maar dan d.m.v. lichaamstaal. Ook honden die uit een asiel komen en die wat bij geschaafd moeten worden, kunnen bij mij terecht voor een enkel consult of voor enkele lessen. Vaak kan een eenvoudige tip al genoeg zijn om de omgang met je hond te verbeteren. Mijn uitgangspunt is:creëer een band met je hond!. Als je die band hebt, dan zul je zien dat het hebben van een hond zoveel meer kan betekenen. En hoe je dit bereikt kan ik je leren!
kosten: intake gesprek 27.50 euro exclusief reiskosten. Iedere volgende afspraak 25 euro per keer excl. reiskosten